stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Широка лъка


Архитектурният и фолклорен резерват Широка лъка има вековна история, а запазените възрожденски къщи го нареждат сред най-красивите кътчета в страната. Намира се в Южна България, в сърцето на Родопите, на 23 км северозападно от Смолян.

Името си селото получава от старобългарската дума „лѫка“, означаваща 'извивка, кривина, лъкатушене'.

В Широка лъка има над 100 паметника на културата, сред които автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската. Те са накацали по стръмните калдъръмени улички, като повечето от тях са все още обитавани и добре поддържани. По-голямата част от къщите са масивни, предимно двуетажни с каменни основи, а високи дувари от бял камък ги крият от любопитните погледи. Покривите са покрити с каменни керемиди, а до втория етаж ни отвеждат вътрешни дървени стълбища.

Освен красивите къщи, Широка Лъка има и други забележителности, сред които старата църква Св. Богородица с уникален иконостас, който се предполага, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те са изографисали църквата.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е от селата, в които се е родила и продължава да се развива родопската песен. През 1972 г. в селото е основано училище за народно пеене и народни инструменти. Почти всяка къща в Широка лъка е дом на музикант, музиката е част от ежедневието и историята на селото. Това го определя освен като архитектурен и етнографски, също и като фолклорен резерват, единствен по рода си в страната.Оферти от Широка лъка
Вижте още оферти от Широка лъка