stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Хисаря


Град Хисаря е разположен в централната част на България, под южните склонове на Средна гора, на 360 м н.в. Намира се на 165 км. източно от София, и на 42 км. северно от Пловдив. Хисаря е един от най-големите балнеологични курорти в страната, известен с екологично чистите си и лечебни минерални извори и девствена природа. Зелени паркове, исторически забележителности, свеж въздух и релаксация в луксозни СПА хотели с модерно оборудване го правят идеалното място за незабравима почивка.

В града има термално находище от 22 извора с доказани лечебни качества. Водата е с температура от 37 до 52 градуса C, слабо минерализирана и подходяща както за пиене, така и за лечение. 

Хисаря (наричан Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица) има богата хилядолетна история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.Хр. Около минералните извори били изградени лечебно-религиозни светилища (нимфеуми). От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел (на около 20 км от Хисаря).

След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голям римски град. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол се нарежда на едно от първите места в Европа. Крепостната стена на места достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м. Археологическите проучвания уточняват, че крепостта е подсилена от 44 кули.

В античния град се е влизало през четири големи порти. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”. Тук се намира най-представителната обществена сграда (резиденция). Тя представлява голяма двуетажна постройка, чиито помещения завършват с внушителна сводова конструкция. В непосредствена близост до нея е разположен бански комплекс, който обхваща площ от около 2000 кв.м. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода. Съхранени почти до покрив, те впечатляват със своята оригиналност. От вътрешната страна помещенията са били облицовани с бял мрамор. За отопление е била използвана минералната вода. Комплексът от представителните сгради в парк “Момина сълза” включва и амфитетър от типа на циркусите, в които са се провеждали спортни състезания и борби с животни. Построен е през първата половина на IV в. и е спазвал каноните на новата християнска идеология да не се пролива кръв. Отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения. През 306 г. била построена банската сграда при извора "Момина баня", където и сега е запазен керамичен надпис, дълъг 16 метра, с имената на римските съимператори Максимилиан Галери и Лициний-баща.Оферти от Хисаря
 • Уикенд пакети в СПА КЛУБ ЦЕНТРАЛ
  Предложение от СПА КЛУБ ЦЕНТРАЛ, Хисаря /минимум 2 нощувки – петък и събота или събота и неделя/  ...

  Цена от:
  97.00 лв.
 • Уикенд пакет за двама в Хисаря!
  Предложение от хотел "Чинар", Хисаря - ДВЕ НОЩУВКИ (ПЕТЪК И СЪБОТА) В двойна стая – 335 лв В апартамент лукс &nda...

  Цена от:
  167.00 лв.
Вижте още оферти от Хисаря