stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Трявна


Трявна се намира на 245 км от София и на 22 км от областния град Габрово. Градът е разположен в долината на малка планинска река, в северното подножие на Тревненския балкан. Има благоприятен умереноконтинентален климат с прохладно лято и лека зима.

Първото документално свидетелство за възникването на днешното селище е османска грамота от 1565 година. Три века след това в района процъфтява художествена школа, чиито най-добри достижения са запазени и до днес. Това са олтарните дърворезби и икони в църквите “Св. Арх. Михаил” и “Св. Георги”; вътрешните и външни украси на Даскаловата и Райковата къщи. Днес традициите се съхраняват и доразвиват от националната гимназия за приложни изкуства и майсторите, чиито работилнички са неделима част от колорита на стария град.

Трявна е предпочитан за отдих планински курорт, а добрите природни условия са причина край града да бъдат построени: преванториум за детски белодробни заболявания, първото в страната SOS-детско селище, създава се Природен парк “Българка” с цел опазване, възстановяване и поддържане на буковите системи и ландшафти, флората, фауната и културно-историческото богатство на района.Трявна е удобен изходен пункт за разходки, излети и походи в близката планина през всички сезони. В околностите й могат да бъдат посетени прекрасни кътчета: селата Скорци и Боженци, връх Бедек /1 450 м н. в./, местностите Виканата скала и Студения кладенец, парклисите и екопътеките на връх Бъзовец и връх Голям Кръстец, пещерите Марина дупка и Змеева дупка.

Всяка година на 26 и 27 май в града се провеждат „Славейковите дни”, през които се организират множество културни събития.Оферти от Трявна
  • Чуден свят - детски свят - зелено училище в Трявна!
    Специално предложение за ученици и техните учители – няколко дни в прекрасната Трявна! Цени на пакет „Чуден...

    Цена от:
    18.00 лв.
Вижте още оферти от Трявна