stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Старосел


Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора.

Край Старосел е разположен един от основните центрове на древната тракийска култура. Десетки са могилите, в които са погребани тракийски владетели и бойци. В някои от тях са изградени големи каменни гробници и култови съоръжения. В Четиньова могила се намира най-величествения тракийски храм създаден през V век преди Хр. Той е ограден от дълга 240 м и висока до 3,5 метра каменна стена от хиляди камъни с идеална правоъгълна форма. Каменни стълбища и величествен коридор ни отвеждат до портал с красиви орнаменти. Зад него е първата камера, която е правоъгълна. След нея попадаме в главната камера, която е кръгла и с диаметър 5,5 метра. По стените и се намират полу колони, а над тях се виждат орнаментите оцветени в синя, червена и черна боя. На 30 м от главния храм, е открит саркофаг, от който са извадени отлично запазени - златен пръстен с изображение на конник, бойни доспехи, стрели, сребърни, бронзови и рисувани керамични съдове.

Близо до Четиньова могила се намира Храмът с колоните (Хоризонт ). Макар и по-малък, той също впечатлява с красивите колони и помещенията изградени от големи каменни блокове, които са с правилни правоъгълни форми.

Местният събор се провежда всяка година на Спасовден в местността „Манастира“. Това е и патронния празник на малкия манастир „Св.Спас“, който се намира до тракийския храм с колоните.

Ритуалът „Дионис“ се представя на тракийския култов храм и е свързан с предназначението на храма и намиращата се там древна „винарна“. Виното е било основна част в орфическите ритуали. Чрез огън и вино жреците са гадаели бъдещето. Под знака на виното са минавали и шумните тържества в чест на бог Дионис.Оферти от Старосел
  • Вино и СПА в Старосел – 79 лв за двама с включен винен тур!
    Препоръчваме ви няколко разпускащи дни в комплекса за винен и спа туризъм „Старосел”.   Цената е в ле...

    Цена от:
    79.00 лв.
Вижте още оферти от Старосел