stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

София


София е столица и най-голям град в България - културен, просветен, административен и индустриален център на страната. Градът се е оформил като модерна европейска столица с много бизнес и търговски центрове, динамичен нощен живот и културни забележителности.

Столицата се намира на 55 км от границата със Сърбия при Калотина, 113 км от Македония при Гюешево, на 211 км от границата с Румъния при Видин и 324 км при Русе, на 138 км от границата с Гърция при Кулата, 315 от границата с Турция при Капитан Андреево, на 392 км от морския град Бургас и 470 км от Варна.

София е културен център на България и тук са съсредоточени голяма част от музеите, галериите и театрите в страната. Сред символите на града са храм-паметникът „Св. Александър Невски”, църквата „Св. София”, Паметникът на незнайния воин с вечния огън и откритият пазар на стоки с антикварна стойност. Близо „Св. Александър Невски” е руската църква „Св. Николай”, сградата на Българска академия на науките и Народното събрание. Пред него се издига паметникът на руския цар Александър ІІ, който освобождава България от турско робство. Централно са разположени също и Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Софийският университет „Св. Климент Охридски” – първото висше учебно заведение в България, Президентството, в чийто вътрешен двор се намира римската ротонда превърната в църква, „Св. Георги”.

Разхождайки се по Софийските улици ще забележите преплитащите се история и модерност на града - културата, изкуството и бизнесът. В центъра на София могат да бъдат разгледани Природонаучният музей, Националният исторически музей, музеят „Земята и хората”, Етнографският музей, Националната художествена галерия, галерията за чуждестранни изкуства и т. н. Забележителна е сградата на народния театър „Иван Вазов”, построена в стила на немския класицизъм. Драматичният театър, Театърът на армията, театър „Сълза и смях” и други са разположени близо един до друг на централната улица „Георги Сава Раковски”.

Освен с културни забележителности и разнообразни места за развлечение, голяма част от площта на града заемат паркове и гадинки. Борисовата градина и паркът около Паметника на съветската армия се намират в центъра на столицата и са място за срещи на много столичани и гости на града. В различните краища на София са още - Южен парк, Западен парк, Северен парк, парк „Гео Милев”, Ловен парк. Природен парк „Витоша” е предпочитано място за отдих и туризъм, поради непосредствената си близост до София. Витоша предлага и чдесни условия за трекинг, ски, сноуборд, планинско колоездене, скално катерене, пещерно дело, парапланеризъм и др.Оферти от София
Вижте още оферти от София