stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Ситония


Ситония е средният, втори ръкав на полуостров Халкидики. Наречен е на името на Ситонас, син на бога на морето Посейдон. Разстоянието от Солун до началото на ръкава е около 100 км. П-ов Ситония е по-малко населен от първия ръкав – Касандра и предпочитан от туристи, които предпочитат природата и спокойствието.

Водата тук е кристално чиста, прозрачна и спокойна. През лятото плажовете на известните курорти могат да станат пренаселени, но не както на Касандра, а и винаги има алтернативна дестинация на няколко километра от курорта.

На Ситония могат да се намерят и хотели от по-високи категории, но повечето са малки семейни хотелчета със студиа или къмпинги. Тук се намира и един от най-големите къмпинги в Европа - Арменистис.

В по-големите курорти се предлагат водни спортове, гмуркане, яздене, голф и планински бегачи под наем. Можете да си наемете моторна лодка за цял ден и с нея да обикаляте малките заливи по крайбрежието или да отидете на разходка с корабче до Касандра или Атон.

По-известните населени места на Ситония са:

Геракини

Селището се намира на около 80 км от Солун и малко преди влизането в Ситония. Разположено е в Торонейския залив (заливът между Касандра и Ситония). Като курорт е започнало да се развива през след 1960 г.  Курортът не е много голям, но е добре развит и предлага избор от заведения, хотели и магазини. Всичко е съсредоточено между крайбрежната алея и главния път на Ситония. Мястото е добра отправна точка за екскурзии, тъй като е близо до курорти и на трите ръкава. Плажната ивица е дълга и пясъчна, а морето е сравнително плитко, което го прави подходящо за деца.

Каламици

Каламици е малко живописно селище на югоизточния бряг на Ситония, на 160 км от Солун и 8 км от курорта Сикия, с гледка към връх Атон. Мястото е тихо и спокойно, подходящо за семейства с деца. Известно е с широката си плажна ивица, фин пясък и кристално чиста вода. Няма големи хотели, само няколко семейни хотелчета, и повечето посетители се насочват към къмпингите.

Метаморфоси

Метаморфоси е малко живописно селце в северозападната част на Ситония, на 95 км от Солун. Построено е върху хълм, заобиколен от борови дървета. Предлагат се семейни хотели и стаи под наем, разположени близо до брега, както и магазини, таверни и кафенета.  Плажът е пясъчен, примесен с малки камъчета, а във водата има скални образувания. Боровите дървета стигат буквално до брега и затова въздухът е прохладен и свеж. Място за по-спокойна почивка.

Неос Мармарас

Неос Мармарас е най-известният и втори по големина курорт на Ситония. Намира се на югозападното крайбрежие на ръкава, между Никити и древното селище Торони, на 118 км от Солун. Основано е през 1922 г. от бежанци от Мармарас, Мала Азия. Постоянните му жители към момента наброяват почти 3 000, но с туристите през лятото достига до 20 000.

Градът е построен амфитеатрално на три хълма, които са част от планинското възвишение Драгонделис, обрасло с борови дървета и високо 811 м (най-високата точка на Ситония). Някои от улиците са доста стръмни и тесни. Част от града е разположена на скалист нос в морето и дава усещането за остров. Това е мястото за хора, които искат да комбинират оживения нощен живот с разходки сред природата и ненаселени плажове.

Неос Мармарас има два плажа, източен и западен, многократно награждавани със „Син Флаг”. В курорта има пристанище, от което можете да отидете с корабче на екскурзия до другите ръкави.

Никити

Никити е един се намира в северозападната част на ръкава, между курортите Метаморфоси и Неос Мармарас, на 100 км от Солун. Той е един от по-големите градове на Ситония и едно от най-старите селища на полуострова.

Тук някога се е издигал древният град Галипсос, заселен още през 7-ми век пр. Хр., и в местността са намерени доста праисторически находки. През 432 г. пр. Хр. населението му се преместило в град Олинтос заради войни и след това липсват данни за него чак до 1300 г., когато името Никити се появява в хрониките като селище на земеделци. През 14-ти век градчето става известно като най-големият производител на мед в Европа.

Старият град е разположен върху възвишение и там можете да видите запазени и реставрирани каменни къщи от миналите векове, малки площадчета и тесни улички, както и величествена гледка към морето.

Новата част е разположена до бреговата ивица. Има богат избор от хотели, стаи под наем, таверни, кафенета и барове. Не липсват големи супермаркети, аптеки и сувенирни магазини. Всеки петък през лятото в Никити можете да посетите традиционния пазар и да опитате от прочутия мед и други местни продукти, а през юли се провежда маратон за преплуване на Торонейския залив.

Плажната ивица на самия курорт е тясна и дълга, със ситен пясък и шезлонги на заведения, но желаещите уединение винаги могат да го намерят на пустинните плажове в околностите. На юг от курорта се намират известните плажове Калогрия, Елиа и Лагомандра.

Торони

Торони е курортно село, разположено в залив на югозападното крайбрежие на Ситония, между Неос Мармарас и Порто Куфо, на 130 км от Солун.
Намерени са доказателства, че мястото е било населено още през неолита и в миналото е било важен град със собствена валута. Торонейският залив между ръкавите Касандра и Ситония носи неговото име. Било е превземано от спартанците, атиняните и римляните, но крепостните стени и други значими паметници са били окончателно разрушени след нашествието на турците през 19 век. Днес в Торони могат да се видят останки от стената, от замък и от малък християнски храм. При археологически разкопки до селото е открито гробище от Желязната ера, със 134 гробници.

Торони е място за спокойна почивка. Плажната му ивица е дълга, широка и пясъчна, но дъното на морето е каменисто и водата става дълбока изведнъж.

Сарти

Сарти се намира на 140 км от Солун, на източното крайбрежие на Ситония, с прекрасна гледка към връх Атон. Носи името на древния град Сарти, споменат в записките на Херодот.

Сарти е популярно място за почивка, комбиниращо красотата на планината и морето, кристално чистата вода и пясъчните плажове. Туризмът е добре развит и селището предлага разнообразни хотели, ресторанти, рибни таверни, къмпинг и оживен нощен живот.
Плажната ивица е дълга и пясъчна, с плитка вода. Предлагат се водни спортове и екскурзии с корабче, както и еждневни екскурзии до Атон. Близо до курорта се намира известният плаж Портокали (Ориндж Бийч).

На 500 м от Сарти може да посетите манастира Ксенофонтос, построен преди повече от един век.Оферти от Ситония
Вижте още оферти от Ситония