stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Силистра


Силистра е пристанищен град на река Дунав в Североизточна България.

Дуросторум, Дръстър, Силистра -на това място преди 1900 години римският император Траян заповядва да се построи постоянен лагер на XI-ти Клавдиев легион и така слага началото на античния Дуросторум, чието име означава яка крепост. Градът се разраства като военен, икономически и духовен център на римската империя и получава статус на римски град.

Крепостта на дунавския бряг устоява на нашествията на много варварски племена, но не успява да се противопостави на прабългарите и славяните. През 681 година е превзета от Аспарух. Българите променили името и я нарекли Дръстър. По време на управлението на хан Омуртаг крепостта е напълно възстановена, построени са нови порти.

В центъра на тази укрепена територия се намира ханския дворец. Цар Симеон Велики също намира защита зад яките крепостни стени.

През втората половина от IX век Дръстър се утвърждава като водещ религиозен център на България и Добруджа. Връх в духовното развитие на града е превръщането му в резиденция на първият български патриарх през 927 година. Тогава е издигнат и патриаршески дворец. Този комплекс е проучен и експониран в непосредствена близост до хотела на брега на река Дунав и е ценно свидетелство за културните и духовни постижения на българите през средновековието. Днес територията на античния град и на средновековен Дръстър е със статут на национален археологически и архитектурен резерват. Силистра постепенно се превръща в музей на открито. Един от най-красивите паметници на културата в града е Римската гробница от IV век. Отличаваща се с изключителни багри на стенописите тя е пример за развитието на монументалната живопис в древността.
На един от най-красивите хълмове на Силистра се намира построената по време на османската империя крепост Меджиди табия. Днес тя е едно от любимите места за отдих на силистренци, а панорамната гледка от там е неповторима.

Недалеч от Силистра се намира и биосферен резерват "Сребърна", обект на световно културно и природно наследство, с богата флора и фауна. Забележителностите на град Силистра и река Дунав, са примамливо място за български и чуждестранни туристи и гости.Оферти от Силистра
Вижте още оферти от Силистра