stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Русе


Русе е голям пристанищен град по поречието на река Дунав и важен транспортен, икономически и културен център в Северна България. Намира се на 320 км от София и на 203 км от Варна. Често е наричан „Малката Виена”, заради уникалната си старинна архитектура.

На мястото на днешния град е съществувало праисторическо и тракийско селище преди повече от 5000 години. През шести век градът е опустошен от аварите. По-късно селището отново е възстановено под името Русе, по названието на празника Русалии. След покръстването на България за покровител е приет Св. Георги и градът се прекръства на Гюгевград.

През периода на османско владичество градът носи името Русчук и е център на Дунавския вилает. През епохата на Възраждането Русе и неговите жители дават сериозен тласък на модернизацията в България. Архитектурата също претърпява сериозно развитие и се строят много сгради по образец на австро-унгарската столица, Виена, които днес са архитектурни паметници. Близо 200 сгради в Русе са включени във фонда на архитектурно-историческото наследство. За символи на града се смятат Доходното здание, построено през 1902 г. и паметникът на свободата, 1908 година.

Освен това в града могат да се видят Пантеонът на възрожденците, Градският исторически музей, музей „Баба Тонка”, Музей на градския бит в къщата на Калиопа, Националният музей на транспорта и съобщенията и други. Атракции са и крепостта Левентабия, портата от Митириза, Махмудовата колона, църквата „Св. Троица” и Флотската кула.Оферти от Русе
Вижте още оферти от Русе