stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Пловдив


Пловдив е вторият по големина град в България. Намира се на 150 км югоизточно от столицата и 270 км западно от Бургас. Разположен е в западната част на българската част от Тракия, на двата бряга на река Марица. Климатът му е мек с къса зима и дълго горещо лято.

Трите хълма, върху които е бил изграден древният Пловдив са Небет тепе, Джамбаз Тепе и Тексим тепе. Друг хълм - Сахат тепе - е разположен югозападно от Трихълмието и е известен със своята часовникова кула, петият хълм е Бунарджик тепе. Някога огромна статуя на Херакъл е красяла неговия връх. На най-високия - Джендем тепе в древни времена е имало светилище и храм, посветени на бог Аполон. Най-ниският от седемте хълма - Марково тепе днес е изравнен със земята, а камъните му са послужили за уличната настилка на града.
В Пловдив се  провеждат: Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла”.

Връстник на Троя и Микена и градовете в Крит, Пловдив възниква в края на седмото и началото на шестото хилядолетие пр. Хр. Неговата история е на повече от 8000 години, което му отрежда място сред най-старите европейски градове. Разкрити са останки от религиозна постройка от периода на крито-микенската култура, сравнима само с находката на остров Кносос. Неговото предполагаемо древно име е Кендрисос.

Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” са само част от забележителностите, запазени в града. Разходката около Трихълмието е като пътуване във времето - от античната епоха - до съвремието. При археологическия комплекс Небет тепе са открити останки от праисторическо селище, лежащи до руините на по-късни римски и византийски крепостни съоръжения. Най-добре запазена е Хисар Капия - портата на крепостта, която е била построена по време на царуването на римските императори Траян (98-117) и Марк Аврелий (169-180). Древния амфитеатър - най-впечатляващата постройка от римско време - се намира над Тунела. Той предлага почти 7 000 седящи места. В наши дни, се използва за провеждане на оперни и театрални фестивали, концерти, общински празненства и др. Съвременната централна част на Пловдив лежи върху руините на огромен римски стадион, който е с дължина от 200 м. и е предназначен за 30 000 зрители. Състезанията, провеждащи се в него са били подобни на гръцките олимпийски игри.Оферти от Пловдив
Вижте още оферти от Пловдив