stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Мале


Малдивите - 1190 острова, обединени в 26 атола: 200 от тях са обитаеми и около 100 острова са туристически курорти. Смарагдово-зелени точици, обградени от заслепяващи тюркоазени води, досущ като разпилени мъниста насред океана. Напудрено-бели плажове, високи палми, поклащащи се към океана,  пясъци, преминаващи в кристално-чисти води. Запазени с хилядолетия коралови рифове и един от най-невероятните подводни светове на планетата. Изникващи от наситено синята шир на Индийския океан, ви посрещат над хиляда малки островчета и коралови рифове, оформящи Малдивите. Има ли по-добро място за тотално бягство от реалността от романтичните дюни, украсяващи островите? Представете си място, където само плясъка на океанските вълни се конкурира с играещите по повърхността на водата слънчеви лъчи

Виза: За престой до 30 дни не е необходима виза за български граждани ( международният паспорт трябва да е валиден минимум 6 месеца след датата на пътуване ).

Обща информация: При напускане на Малдивите се заплащат местни «летищни такси» в размер на 14 USD на човек ( подгответе тази сума предварително ).

Митнически изисквания: Разрешен е безмитния внос на макс. 200 къса цигари и 125 мл парфюмерия.

В страната е забранен вноса на: каквито и да е алкохолни напитки, наркотици, порнографски материали, колбаси и други изделия от свинско месо, антиислямска литература, оръжие (в това число и за подводен лов), режещи предмети, животни.

Посрещане на туристите: При пристигане е необходимо да се попълни имиграционна карта (талончето с информацията за излитане трябва да се запази до обратния полет).

Климат: тропически морски. Средната температура на въздуха е +28-30°С (нощен минимум — около +25°С) целогодишно, а на водата — + 24–27°С. Вечер и през ноща са възможни кратки превалявания. Поради близостта до екватора сезоните изменения, свързани с мусоните, са незначителни. Най – благоприятни са условията в периода на североизточния мусон ( от ноември до април ). От май до октомври, по време на юго-западния мусон, времето е много по- влажно. Най-голяма е вероятността за бури и силно вълнение през юни и декември. Приливите и отливите са практически незабележими.

Парични средства: Официална парична единица — малдивската руфия ( състои се от сто лаари). Приблизителен курс към щатския долар 13:1. В курортите разплащанията са възможни и в долари или чрез кредитни карти.

Транспорт: Най - разпространеният транспорт са лодките «дони» («dhoni») с плоско дъно. За полети между островите може да се използва и хидросамолет. По суша придвижването е на велосипеди и мотоциклети, автомобили има само в столицата.

Държавно устройство: Малдивите са президентска република. Управляващ държавата и правителството е президентът. Законодателната власт се осъществява од еднокамарен парламент - меджлис. Меджлисът се състои от 50 члена, 42 от които (по 2 човека от всеки административен атол) се избират чрез пряко и тайно гласуване, а 8 се назначават от президента.

26 юли – национален празник (Ден на независимостта) – на този ден е провъзгласена независимостта на Малдивите от Великобритания.

Население: Малдивците са смесена раса, основните етнически групи са индийците и синалезите, също така в страната живеят африканци и араби. 1/3 от населението живее в Мале.

Език: Официалният език е малдивският (дивехи). Той е възникнал преди около 1500 години, отнася се към индоарийските езици, и притежава собствена писменост, наречена тан, при която се чете отдясно наляво.

Религия: ислям (главно сунити, незначителна част от населението са шиити).

Сувенири: От Малдивите се закупуват челюсти от акула, плетени кошници от палмови листа, изделия от дърво, саронги, кокосово масло.Забранено е от страната да се изнасят черни и червени корали, изделия от броня на костенурка черепахового панциря, раковини от бисерни миди.Оферти от Мале
Вижте още оферти от Мале