stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Гела


Село Гела е разположено в централните Родопи на 1500 м надморска височина в подножието на вр.Голям Перелик (2191), вр. Орфей (2188) и вр. Турлата (1825). Селцето е на 6 км от Широка Лъка, на 18 км от Пампорово и на 30 км от град Смолян. Това малко селце има повече от 3300 годишна история и се счита, че то е една от люлките на Европейската цивилизация. 

В дълбоката древност Гела била населявана от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост “Градище” може да бъде видяна 5 км на юг от селцето. През Римско време Гела била важен културен, търговски и отбранителен център. Вр. Турлата бил крепост, чиито останки и днес могат да се видят от върха. На много места край селцето се забелязват и останки от римски пътища, свързвали някога Егейските градове с горно-тракийската низина. По време на 5 вековното турско робство местното население не е било принудено да приеме масово исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в тяхното малко селце са се запазили 2 православни църкви и 11 параклиса. 

Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но и също така като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най- енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. Свежият планински въздух и уникалният вятър фион, идващ от Егейско море имат отрицателна йонизация, което прави престоя в Гела изключително благоприятен, особено за хората с болни бели дробове. Климатът в района е значително омекотен от влиянието, идващо от юг. Средната годишна температура е 9°C. Зимата е мека, а лятото – топло и прохладно, заради местния планински бриз. Гела е едно от най-слънчевите места в Европа със своите над 280 слънчеви дни в годината.

Въпреки, че е населен от хиляди години, районът на Гела все още има диви места, сякаш недокоснати от човек. Това място е един малък резерват за много рядко срещани вече животни и растения. Само тук може да видите символа на Родопите – цветето на Орфей (Heberlea rhodopaensis). Уникално ендемично и единствено по рода си в целия свят – дори откъснато и държано в хербарий дълго време, то може да бъде върнато към живот, когато се засади отново. 

Горите край Гела изобилстват от диви плодове, шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби. Има голямо разнообразие на билки и лековити растения. Разпръснато на 7 различни махали, село Гела се е променило малко през последните стотина години. Местните хора продължават да живеят така, както винаги хората тук са живяли – да обработват земята със свои ръце и да пасат животните си на ливадите и пасищата наоколо. 

Само с  66 жители, 200 овце, 10 крави и 10 кози на територия от 18 км2, Гела е едно от най-хубавите места в Родопите. Тишината тук се нарушава само от звъна на звънчетата на кравите и от песента на гайдите. Със здравословния си въздух, спокойствието и пешеходните маршрути това място е най-доброто за вас, ако искате да избягате от градския живот.Оферти от Гела
Вижте още оферти от Гела