stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Габрово


Габрово се намира на 220 км североизточно от София и 274 км западно от Варна. Градът е разположен по двата бряга на река Янтра на северното подножие на връх Шипка, Централна Стара планина. Габрово е в непосредствена близост до географския център на България – ски курорта Узана.

Градът е важени икономически и културен център през Възраждане, именно тук е открита първата гимназия в България, кръстена на създателя си, Васил Априлов. По това време са построени и красивите възрожденски къщи, църкви, мостове, чешми, часовниковата кула (1835 г.). Основан е и уникалният архитектурно етнографски комплекс „Етъра”, намиращ се на 8 км от Габрово. В комплекса посетителите могат да видят мелнични колела, задвижвани от вода, метални орнаменти, медни изделия, тъкани пъстроцветни черги, традиционна глинена посуда - дело на сръчни габровски майстори. Тесните калдъръмени улици, каменните чешми, къщите с механи, часовниковата кула допълват незабравимия облик на архитектурния резерват.

Други атракции в Габрово са „Домът на хумора и сатирата”, в който има творби на автори от 153 държави, изложени в 10 зали на площ от 8000 квадратни метра; Националният исторически музей; Музеят на образованието и първата гимназия в България. Градът е известен още и с многото си каменни мостове, пръснати из него. Баевият мост е един от шедьоврите на българската архитектура. Обявен е за паметник на културата и е напълно реновиран през 1986 г. Днес е пешеходна зона.

В Габрово има също и Планетариум, и зоологическа градина, разположени в областта „Градище”.

Местността Градище е средновековна крепостна стена, която се намира на 3 км от Габрово и от нея се разкрива панорамна гледка към града. Развалините са останки от огромен комплекс, построен между 4 – 5 век, за да охранява входа към Шипченския проход. Районът е и любимо място за пикник и излети.

През 2002 г. е създаден природен парк „Българка”, който съхранява и поддържа растителния и животинския свят на Габрово. Паркът е естествено обитание на повече от 1300 растителни вида, като 32 от тях са включени в Червената книга на България. Над 70% от лековитите билки в страната могат да бъдат открити тук. Голямо е и животинското разнообразие, като в него се включват видове като орел, скална яребица, малък ястреб, черен кълвач, бекас, белка, мечка, видра, елен, сърна и др.Оферти от Габрово
Вижте още оферти от Габрово