stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Враца


Враца се намира в полите на Врачански Балкан, на 112 км от София. Градът е отправна точка за великолепния и магнетичен проход „Вратцата” и пещерата „Леденика”. Враца е градът на поета-революционер Христо Ботев, откъдето тръгва маршрута за връх Околчица по време на Ботевите дни. Враца е и отправна точка за хижа Пършевица, където се намира и ски писта „Пършевица”, както и за водопад „Скакля”, който е втория по височина в България.

Една от най-големите забележителности на Враца е прохода „Вратцата”. На мястото, където река Лева минава през планинския масив, с времето се е образувал приказен проход. Високите вертикални скали са предпочитано място за екстремен туризъм. Високата 400 метра скала „Стената” е подходяща за алпинизъм. В района се организират много състезания по скално катерене, които привличат множество запалени екстремисти от Европа. Организират се и спускания с парашути, делта и парапланеризъм от хижа „Околчица”.
Национален парк Врачански Балкан предлага прекрасни възможности за селски и спортен туризъм. Също така много добре развит е и спалеологичния туризъм. Карстовият регион е богат на пещери – повече от 500. Най-известна е пещерата Леденика, разположена на 16 км от Враца.

От гледна точка на историчеси и културни забележителност районът има да предложи много. Кулата на Месчиите представлява древна 13 метрова кула, за която се смята че датира от 16-ти век. Разположена е в непосредствена близост до площад Христо Ботев. Формата й е на правилна каменна призма. В края на 19-ти век кулата е била преустроена като градски часовник.

Друга забележителност е Етнографско Възрожденския комплекс „Софроний Врачански”. В реставрираната двуетажна къща – паметник на културата е развита етнографска експозиция, представяща обичаите традициите на местното население през годините.

В близост до града се намират няколко манастира – Черепишки Струпешки и Седемте Престола. Популярни екопътеки в региона са Екопътека Згориград, Горската пътека на приказките и Екопътека „Карст и Биологично разнообразие.Оферти от Враца
Вижте още оферти от Враца