stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Варна


Варна се намира в Североизточна България, на брега на Черно море. Тя е третият по големина град в страната и най-големият на Българското Черноморие. Заради историята и икономическото си и културно значение, градът е наричан „Морската столица на България”.

Варна има хилядолетна история. Местността е била населявана още в праисторически времена, а археологическите находки свидетелстват за установяването на напреднала цивилизация от епохата на енеолита. Тук е открито най-старото, обработено злато в Европа, което според специалистите е на около 5000 години.

Хилядолетната й история и археологическите останки от различни епохи и цивилизации, правят града изключително интересен. В допълнение към това е и неговото разположение на морския бряг. В непосредствена близост са някои от най-големите черноморски курорти – „Албена”, „Златни Пясъци”, „Св. Константин и Елена”. Те, както и обширната плажна ивица в самия град привличат хиляди туристи и превръщат Варна в оживен град с активна културна дейност и динамичен нощен живот.

Символи на града са катедралната църква „Св. Богородица”, построена през 1886 г. и Морската градина. Тук се намират Летният театър, средище на много културни прояви, първият в страната астрономически комплекс с обсерватория, планетариум и кула, Военноморският музей, амфитеатър и други. Сред съвременните сгради и комплекси са Фестивалният комплекс и Дворецът на спорта. Центърът на Варна е изключително подреден и красив, а градските фонтани на централния площад „Независимост” приковават погледите на минувачите. Една от най-големите атракции е Варненският делфинариум. Интерес за туристите представляват и запазените Римските терми, построени през 2 век и Римската баня от 3 век.

Варна е постоянен домакин на фолклорни, филмови и театрални фестивали, което прави градът винаги оживен.

Недалеч, в к.к. „Св. Константин и Елена” се намира Университетската ботаническа градина. Тя е първият екопарк в страната, съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. На около 14 км от Варна, по пътя за курорта Златни пясъци се намира Аладжа манастир - един от малкото скални манастири в България, при който са ясно разграничими отделните помещения с различна функция.Оферти от Варна
Вижте още оферти от Варна