stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Белчин бани


Село Белчин и балнеологичният курорт Белчин бани се намират в Западна България, на 50 км от София, 15 км от Самоков и 20 км от к.к. Боровец. Разположени са в Самоковската котловина, в долината между планините Рила, Верила, Витоша, Плана и Средна гора.

Различни легенди отнасят съществуването на селото към дълбока древност - основано още от латините и носило името Цари Мали Град. В края на 2006 г. започва провеждането на арехеологически проучвания на цял комплекс - църква, некропол и градище, издигащи се непосредствено над селото и връщащи историята му много векове назад.

Средновековният храм "Света Петка" е е изцяло реставриран и се превръща в обект на засилени посещения. Обявен е за национален паметник на художествената култура I-ва категория.

Изградена е и етнографска музейна къща във възрожденски стил, която е филиал на музея в гр. Самоков. В нея са изложени вещи от бита и културата на населението по тези земи.

Над селото - на хълма "Св. Спас" има останките на голямата крепост (градище) с параклис. Намерени са останки от крепостна стена, изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя. Откритата квадратна кула, монети, луксозна и битова керамика са свидетелство за оживена търговия, култура и металодобив през ІV-V в.

За климата тук е характерна мека зима и хладно лято. Въздухът е чист и природата е красива и сравнително девствена. Курортът има термални води с температура до + 41 ° C, с доказано профилактично и лечебно въздействие върху опорно-двигателния апарат и кожата.

Комплекси с минерални басейни:
- "Минерален плаж Белчин Бани" е най-старият. Той включва открити басейни - голям басейн с 1,2 до 1,9 м дълбочина и детски басейн. Тук има пързалка за възрастни, картинг писта и пейнтбол игрище.
- "Минерален плаж Белчин Парк" е в експлоатация от 2009 г. Той е с 4 басейна, включително джакузи с 28 градусова температура, голям басейн с 1,6 м. дълбочина, и два детски басейна със съответно 0,6 и 0,9 м. дълбочина. Има 4-местни люлки за деца и големи, детски пързалки и пясъчник.
- Трети комплекс е хотел Белчин Гардън, в експлоатация от 2011 г. Той е единственият целогодишен, с външни (голям и детски) и вътрешни басейн (голям и тип римска баня).
В Белчин бани има и функционираща обществена баня.Оферти от Белчин бани
 • Спа уикенд на 50 км от София!
  ПАКЕТ WEEKEND в Хотел Белчин Гардън 4* Тип помещение  Пакетна цена за 2 нощувки ДВОЙ...

  Цена от:
  133.00 лв.
 • ПРОГРАМА "Наднормено тегло" в Белчин бани!
  Силата на естествените лечебни фактори, дозирания двигателен режим и рационалното хранене - гаранция за вашето добро здр...

  Цена от:
  114.00 лв.
Вижте още оферти от Белчин бани