stepbystep-travel
info@stepbystep-travel.com
абонамент за оферти
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE!
Хотели от България
Хотели по света
Пътешествия по света

Бутик за пътешествия "Стъпка по стъпка"

Други услуги
РЕЗЕРВИРАЙ ONLINE
Градове в България Градове По света

Арбанаси


Село Арбанаси се намира на 4 км североизточно от Велико Търново на високо плато, с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица. То е уникален архитектурно - исторически резерват от национално значение и много популярна туристическа дестинация, заради забележителните си къщи и църкви с богата вътрешна украса, дърворезба и стенна живопис, изградени в периода 16 - 18 век.  
 

Различни са предположенията за произхода на името и населението на Арбанаси. Смята се, че е то е заселено от български боляри, дошли от най-западните краища, след победата на Иван Асен II при Клокотница на 9 март 1230 г.

 

Икономически и културен разцвет Арбанаси достига през втората половина на 17 век, когато селището наброява 1000 къщи. Жителите му са крупни търговци и сръчни занаятчии. Тук са се отглеждали копринени буби и търговците изнасяли коприна за Цариград и Италия. Характерно за този край било все още и лозарството.
 
Село Арбанаси е забележителност само по себе си. В него могат да се видят запазени уникални къщи, най – старите от които са подобни на търновската болярска къща. Такива са къщите на Хаджи поп Панайот и на чорбаджи Георги – изцяло изградени от камък, представляващи малки крепости с вътрешни стълби.

 

Освен къщите, много интересни са чешмите с големи стрехи - Коконската и Пазарската чешма, а седемте арбанашки църкви са едни от най-забележителните паметници на българското изкуство в периода 14 - 16 век.Оферти от Арбанаси
Вижте още оферти от Арбанаси